Naptár

2019. Február
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
 
 
 

Az MTMSz versenyszabályzata

Az MTMSZ RÉSZLETES VERSENYSZABÁLYZATA
érvényes a 2018-19  versenyszezonban

 1. Táncfajták és kategóriák
 2. Korosztályok
 3. Ranglista / pontrendszer
 4. Általános szabályok
 5. Elődöntők, döntők
 6. Eredményszámítás
 7. Táncfajtákra vonatkozó szabályok

 1.TÁNCFAJTÁK és KATEGÓRIÁK:

 

szóló

duó-trió

2-3 fő

    csapat     

4 -10 fő

formáció  

11 főtől

Dance Show

A és B kategória

X

X

X

Disco

X

X

X

X

Fitness Dance (Free Show)

A és B kategória

X

X

X

Akrobatikus Show

X

 

 

 

Kortárs - Modern

A és B kategória

X

X

X

Street Dance

X

X

X

X

OPEN

nincs

X

X

X

3-nál kevesebb induló esetén a kategóriák összevonhatók.

 

 1. KOROSZTÁLYOK a 2018-19 versenysorozatban:

Az egyes versenyzők korosztályának meghatározásakor az adott naptári évben betöltött életkort vesszük figyelembe, az őszi versenyen már a 2019. évet:

SZÓLÓ és DUÓ-TRIÓ kategóriáknál:

MINI: 2010-ben vagy utána született versenyzők 

GYEREK: 2009-2008-as születésűek

SERDÜLŐ: 2007-2006-os születésűek

JUNIOR: 2005-2004-es születésűek

IFI: 2003-2002-es születésűek

FELNŐTT: 2001-es születésűek és idősebbek.

Duó-trió: ugyanezek a korosztályok, az idősebb versenyző korosztályában kell indulniuk.

 

A csapatokat és formációkat kevesebb korosztályra bontva versenyeztetjük:

MINI: 2009-ban vagy utána született versenyzők 

GYEREK: 2008-2007-2006-os születésűek

JUNIOR: 2005-2004-2003-as születésűek

FELNŐTT: 2002-es születésűek és idősebbek.

A csapatok és formációk korosztályát a legidősebb versenyző határozza meg, de szerepelhet benne fiatalabb versenyző is. Pl. felnőtt csapat tagja lehet gyerek korosztályú versenyző is.

3-nál kevesebb induló esetén a korosztályok összevonhatók.

 

 1. RANGLISTA - PONTRENDSZER

Az MTMSZ versenyrendszere 3 fordulós:

Őszi Kupa - országos táncverseny, pontszerző

Tavaszi Kupa - országos táncverseny, pontszerző

Magyar Bajnokság - országos táncverseny, DUPLA pontszerző, kötelező a részvétel

Az EurOpenre való kvalifikáció megszerzéséhez 3 országos versenyből kettőn kötelező részt venni: a Magyar Bajnokságon + még egy versenyen, de a pontverseny miatt ajánlott mindhárom versenyen indulni. (Három versenyen több pontot lehet összegyűjteni.) Csak a kvalifikációt szerzett versenyszámokkal lehet indulni.

A három versenyen nem kötelező ugyanazzal a koreográfiával versenyezni, lehet az őszire még a régi koreográfiával nevezni, és a tavaszi versenyeken újjal. A pontot az adott kategória versenyszáma gyűjti (Pl. az egyesület Dance Show junior csapata), ezért a csapatokban lehet versenyzőt módosítani, lehet a címet (koreográfiát) módosítani. Azonban, ha módosul a kategória, akkor nem adódnak össze a pontok. Például, ha másik táncfajtába nevezik át a koreográfiát pl. Dance Show-ból Openbe, vagy ha másik kategóriába pl. csapatból formációba, illetve másik korosztályba juniorból felnőttbe.

A pontok összesítése után kategóriánként az 1-5. helyen végzett versenyszámok szereznek kvalifikációt az  EurOpen Modern Dance Championship nemzetközi versenyen való részvételre.

Pontrendszer:

 1. hely 15 pont
 2. hely 13 pont
 3. hely 11 pont
 4. hely 10 pont
 5. hely 9 pont
 6. hely 8 pont
 7. hely 7 pont
 8. hely 6 pont 
 9. hely 5 pont
 10. hely 4 pont
 11. hely 3 pont
 12. hely 2 pont
 13. hely 1 pont, innen minden további helyezett 1 pontot kap.  
 1. ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK

- Egy koreográfiával maximum 2 évig lehet versenyezni. A 2 év kategória módosítással együtt értendő, pl. az első évben Dance Show-ban, a második évben Fantasyben versenyzik, vagy az egyik évben mini, a másik évben gyerek korosztályban.

- Díszlet, ami a színpadon megáll, pl. szék, zsámoly, háttér dekoráció stb. Díszlet csak a Fantasy-ben engedélyezett.

- Kellék vagy eszköz, amit a táncosok a kezükben tartva használnak, letehetik, felvehetik pl. kendő, kalap, sétapálca stb. Több táncfajtában is engedélyezett, lásd a részletes leírásokat.

- Profi táncos, aki fizetett színpadi darabban lép fel, illetve edző csak csapatban és formációban versenyezhet, szólóban és duó-trió kategóriákban nem.

- Tilos ugyanazzal a koreográfiával több versenyszámot indítani.

- Szólóban senki nem versenyezhet önmaga ellen, tehát nem indulhat egy táncos 2 koreográfiával ugyanabban a kategóriában.

- Duó-trióban és csoportos koreográfiákban egy táncos több versenyszámban is szerepelhet ugyanabban a kategóriában, de az átöltözés miatt nem késhet el a színpadra szólításnál. (Ezzel nem akadályozhatja a verseny menetét)

- A korosztályszabályoktól való bármilyen eltérés az érintett versenyszám UTOLSÓ HELYRE SOROLÁSÁT EREDMÉNYEZI.

- Azonos koreográfia nem nevezhető kettő vagy több eltérő táncfajtában és/vagy kategóriában.

- A színpad mérete 12 x 10 m, törekedni kell a teljes színpad betáncolására, de a színpadot nem hagyhatják el a versenyzők a tánc közben. A színpadról történő kilépés pontlevonással jár minden táncfajtában és kategóriában.

- A csoportos koreográfiákban az előadásnak térforma és alakzatváltásokat is tartalmaznia kell.

- A zene, a koreográfia és a jelmez legyen összhangban!

- Rontás vagy esetleges technikai hiba esetén a versenyzőnek folytatnia kell a táncot, mert csak akkor értékelhető a produkció. Ha a versenyző lemegy a színpadról, nem szólítható újra. A rendező lehetőséget biztosíthat arra, hogy a kategória végén, de már versenyen kívül újra bemutassa a versenyző a koreográfiát.

- A folyamatos lip-synch (zenére tátogás, éneklés) minden táncfajtában tilos. A megfelelő előadás érdekében az arcjáték fontos, egy-egy szó, mondat engedélyezett, de nem szabad folyamatosan a zenére énekelni, mert az pontlevonással jár!

- Emelés: olyan elem, amikor az egyik táncos mindkét lába elhagyja a talajt egy vagy több másik táncos fizikai segítségével.

- Akrobatikus elem: olyan mozdulat, amikor a test átfordul valamelyik tengelye körül pl. bukfenc, cigánykerék, flikk, szaltó (kivéve a bógni, ami lazasági elemnek számít).

- A koreográfus, edző, tánctanár felelőssége, hogy a szabályzatnak megfelelő versenyszámokat nevezzen be. A verseny során felismert szabálytalanság pontlevonást vagy utolsó helyre sorolást von magával.

- A táncfajták részletes szabályzatában meghatározott zene-időtartamokat kérjük betartani! Az  5 mp-nél nagyobb eltérés az érintett versenyszám UTOLSÓ HELYRE SOROLÁSÁT EREDMÉNYEZI.

- A versenyszámok zenéjét pendrive-on MP3-ban a rajtszámra átnevezve, vagy CD-re írva az e célra biztosított CD-borítóval kell azonosítani, illetve az ezzel egyező adattartalmat a CD-ken fel kell tüntetni. Minden versenyszám CD-je CSAK EGY zeneszámot tartalmazhat, az első tracken.

- A zenét időben, legalább 30 perccel a színpadra lépés előtt le kell adni a hang-technikusnak. Amennyiben a zene nincs ott időben, a versenyszám kizárásra kerül.

  

 1. SELEJTEZŐK, ELŐDÖNTŐK ÉS DÖNTŐ

A selejtező, elődöntő fordulók eredményét a lehető leghamarabb ki kell függeszteni a hirdető táblán. A továbbjutókat a Műsorvezetőnek be kell jelentenie.

Általános szabály, hogy egyazon kategóriában ugyanazon zsűrinek kell bíráskodnia a különböző fordulókban, kivéve a vis maior esetét.

 • döntő megrendezésére kerül sor, ha egy bizonyos kategóriában maximum 12 nevezés érkezik be.
 • ha 12-nél több versenyszám van egy kategóriában, akkor selejtező/elődöntő fordulót tartunk. A selejtezőből a versenyzők fele jut tovább a következő fordulóba. Ha a létszám 12 vagy kevesebb, akkor az lesz a döntő.

Pl. 30 versenyszám esetén 15 jut a következő fordulóba (elődöntő), onnan pedig 7 a döntőbe. A versenyigazgató dönthet úgy, hogy már 10 főnél is elődöntőt ír ki.

 • elődöntő és selejtező csak A kategóriában van, B  kategóriákban nincs, ez létszámtól függetlenül egyfordulós a verseny.

          

 1. PONTOZÁS és ÉRTÉKELÉS

Az MTMSZ eredményszámítási rendszere kombinált. Minden versenyszámot mindenkor legalább öt, megfelelően képzett és tapasztalt bíró értékel. A pontozás az alábbi szempontok alapján történik:

-   Technikai tartalom és a több versenyzőből álló produkciónál a szinkronitás: 0-10 pont
itt értékeljük a választott tánctechnikai elemek nehézségi szintjét, és számát, az elemek változatosságát, a táncos eleganciáját, egyensúlyát, a test kontrollt, hogy a táncos mennyire képes követni a zene dinamikáját, a ritmusváltásokat, több táncos esetén a szinkronitást.

-   Koreográfia és összbenyomás: 0-10 pont
a koreográfia értékelése, melyben fontos, hogy összhangban legyen a választott zene, a felhasznált tánclépések és elemek, a táncos életkora és a ruha, és hogy a táncosok betáncolják a színpad teljes területét, a csoportos koreográfiákban legyenek térforma és alakzatváltások.

-   Előadás: 0-10 pont
itt értékeli a zsűri a művészi hatást: a közönség felé közvetített mondanivaló, történet vagy érzelem kifejezésének képességét.

 

Eredményszámítás:

A bírók laptopon pontoznak. A fenti három szempont alapján adott pontokat a gép összeadja, és az így elért pontszám által kialakított sorrendbe állítja a versenyzőket. Az így kialakult helyezésekből skating rendszer szabályai szerint számítjuk az eredményt.

A skating egy igazságos eredményszámítás, mely a részlehajlást elég jól kiszűri, mert a végső helyezés a bírók többsége által ítélt eredmény alapján dől el. (Ha egy bíró előre vagy hátra pontozza a versenyzőt, azzal nem tudja befolyásolni az eredményt.)

 

Az elődöntő és középdöntő fordulókban az úgynevezett keresztes rendszert (X – kereszt) alkalmazzuk. Ez azt jelenti, hogy a bírók ezekben a fordulókban is a fent leírtaknak megfelelően, a három szempont szerint lepontozzák a versenyszámokat, a gép összeadja a pontokat, a kialakult sorrendnek megfelelően kiosztja a továbbjutásra javasoltaknak az X-t (kereszt) és a /-t (félkereszt), az adott selejtezőben lehetséges mennyiségben.

Pl. 14 versenyzőből a fele, 7 jut a döntőbe, az 1-7 helyezett kereszt (X)-t  kap, a 8-9. helyezett félkereszt (/) kap. Az összesítés szempontjából a kereszt számértéke 10 pont, míg a félkereszt számértéke 1 pont.

A döntőbe a 7 legmagasabb pontszámot elért versenyző jut. Ha a 7. helyen holtverseny alakul ki, akkor az összes 7. helyet elért versenyző bejut a döntőbe, tehát előfordulhat, hogy 7 vagy 8 versenyző kerül a döntőbe.

  

 1. AZ EGYES TÁNCFAJTÁKRA VONATKOZÓ SPECIÁLIS SZABÁLYOK

 

* DANCE SHOW 

Zene: Bármilyen, tetszés szerinti zene.

Kategóriák, időtartam: 

DANCE SHOW

létszám:

 

 

SZÓLÓ A és B kat.

1 fő

Saját zene

1’00”-1’45”

DUÓ-TRIÓ

2-3 fő

Saját zene

1’30”-2'00”

CSAPAT

4-10 fő

Saját zene

2’00”-3’00”

FORMÁCIÓ

11 főtől

Saját zene

2’00”-4’00”

 

Leírás, jellemzők:

A Dance show nevében is tükrözi, hogy show-szerű táncfajta, melyben ténylegesen érvényesülni kell a show jellegnek. A koreográfia megjeleníthet történetet, karaktert, érzést vagy hangulatot.

Az alábbi tánctechnikákat alkalmazza: jazz (az afro, amerikai, wild és street stb. változatokat kivéve az art jazz), revü, klasszikus, modern vagy kortárs balett, bármely korszakból vagy kultúrából vett karakter vagy nép/népies tánc. Az alkalmazott táncstílusok és technikák keverhetőek. Ha a koreográfia tisztán egyetlen olyan táncstílusból áll, melynek a jelen szabályzat szerint önálló táncfajtája van, az adott táncfajta versenyében kell indulnia, pl. Kortárs-modern.
Egy helyzet, érzés, történet, szerep vagy ismert személyiség odaillő lépésekkel, tánctechnikákkal, zenével, jelmezzel, színpadi kellékkel, eszközzel és előadással történő eltáncolása magasan értékelendő. A koreográfia legyen show-szerű, ne egyszerűen egy modern tánc, balett vagy RG gyakorlat!

Az alkalmazott tánctechnikának egyértelműen láthatónak és tisztán előadottnak kell lennie.

A duó-trió/csapat/formáció koreográfiákban szólók és álló részek megengedettek, de ezek nem dominálhatnak.

Cím: kötelező a mondanivalót kifejező címet adni a koreográfiának! 

Elemek:

 • Emelések engedélyezettek, de nem dominálhatnak.
 • Akrobatikus elem: maximum 3 és ezeket helyesen kell előadni és folyamatosan kell a tánclépésekhez kapcsolni. (2 akrobatikus elem összekötve is 2 elemnek számít).
 • A lazasági-hajlékonysági elemek számának korlátozása megszűnt.

Díszlet és kellék:

 • Színpadi kellékek használata engedélyezett, mérete akkora, melyet a táncos vagy táncosok a kezükben tartva eszközként használnak, letehetik, felvehetik pl. kendő, kalap, nagyméretű lepedő, szalag, háló.

Tiltások, melyek megszegése esetén a büntetés utolsó helyre sorolás:

 • Díszletek használata nem engedélyezett, szék sem!
 • Háromnál több akrobatikus elem sorba foglalása illetve háromnál több különálló akrobatikus ugrás vagy elem alkalmazása nem engedélyezett.
 • Erőelem alkalmazása tilos.
 • A mini korosztályban, tilos repülő fázisú akrobatikus elemet végrehajtani, tehát a mini korosztályban tilos a szaltók, szabadátfordulások, kéz nélküli cigánykerék, flikk stb.
 • Tilos a folyamatos lip-synch (zenére tátogás, éneklés). Büntetés: pontlevonás.

Dance Show " szóló B " kategória:

kezdő vagy kevésbé rutinos versenyzőknek kialakított kategória, nincs továbbjutási lehetőség a nemzetközi versenyekre. „B” kategóriát csak akkor indítunk, ha az A+B kategóriában nevezett versenyzők száma 12 fő felett van, kevesebb versenyző esetén a verseny összevonva, „A” kategóriában kerül megrendezésre. A „B” kategória egy fordulós verseny létszámtól függetlenül.

 

 

* DISCO DANCE

Zene:

Disco jellegűnek kell lennie.

Kategóriák és időtartamok:

 

létszám:

 

 

SZÓLÓ

1 fő

Saját zene

1’00”-1’15”

DUÓ-TRIÓ

2-3 fő

Saját zene

1’15”-1’30”

CSAPAT

4-10 fő

Saját zene

1’00”-2’00”

FORMÁCIÓ

11 főtől

Saját zene

1’00”-2’30”

Leírás és jellemzők:

Disco jellegű szabad tánc, dinamikus, pattogó lábmunka, gyors, dinamikus, tipikusan a disco-ra jellemző karmunka, pulzáló testmozdulatok (mellkas dobások) kell, hogy jellemezzék az előadást. A csúszások, szökkenések, ugrások, rúgások és forgások, lazasági elemek fontos részei a táncnak. Talaj elemek: spárgák, forgó ugrások engedélyezettek, de nem dominálhatnak az előadásban. A koreográfiának illeszkednie kell a zene jellegéhez és ütemezéséhez, a tánc változatossága és eredetisége nagyon fontos. Fontos a rendelkezésre álló színpadtér legteljesebb kihasználása, alakzatváltások alkalmazása.

Elemek:

 • Folyamatosan, zökkenőmentesen összekötött lépések, kirúgások, fordulatok és forgások, csúszások, spárgák, lazasági elemek.
 • Emelések engedélyezettek.
 • Talaj elemek engedélyezettek, de nem dominálhatnak, és zökkenőmentesen kell kapcsolódniuk a folyamatos mozgásba.

Tiltások, melyek megszegése esetén a büntetés utolsó helyre sorolás:

 • tilos a repülő fázisú akrobatikai elemek használata,
 • tilos a hip-hop elemek használata,
 • tilos más külön versenyző táncfajták elemeinek használata,
 • tilos az aerobic szteppelés és lépések használata,
 • tilos a folyamatos lip-synch (zenére tátogás, éneklés). Büntetés: pontlevonás.
 • díszletek és kellékek használata nem engedélyezett.

 

 

* FANTASY 

Zene: Tetszés szerint bármilyen zene.

Kategóriák és időtartamok:

FANTASY

létszám:

 

 

SZÓLÓ

1 fő

Saját zene

1’00”-1’45”

DUÓ-TRIÓ

2-3 fő

Saját zene

1’30”-2'00”

CSAPAT

4-10 fő

Saját zene

2’00”-3’00”

FORMÁCIÓ

11 főtől

Saját zene

2’00”-4’00”

 

Leírás, jellemzők:

A Fantasy a show-szerű táncok egy különleges verziója, amelyben a színpadi show hatásnak van a legnagyobb jelentősége, az erre alkalmas tánctechnika, kosztüm, színpadi kellékek, eszközök és díszletek alkalmazásával. A Fantasy koreográfia elmesélhet történetet, vagy megjeleníthet karaktert, film szereplőt, mesealakot. A választott történethez szükséges szóló részek belefoglalhatók a koreográfiába.

A díszlet kötelező a Fantasyben. Nem várunk profi színházi díszletet, hiszen amatőr táncversenyről van szó. Fontos azonban, hogy a díszlet kapcsolódjon a koreográfiához, ne csak azért legyen ott valami a háttérben, mert kötelező.

Előnyt jelent, ha a díszletet bevonjuk a koreográfiába.

Egy nagyméretű lepel még nem díszlet, hanem eszköz, amit a Dance Show-ban is lehet használni. A díszlet önmagában megáll a színpadon. Az, amit a táncosnak kell kézben tartania, vagy a testére erősítve tartja csak eszköz, nem díszlet.

A díszletet a táncosoknak kell a színpadra behozni, segítség nélkül, egy menetben, ami egyfajta méret határt is jelent (kivétel a szólóban 1 fő segíthet). A mini versenyzők is be tudnak hozni görgőre szerelt díszletet. A szólóknál a díszlet tervezésekor különösen figyeljünk a méretre, és a mozgathatóságra. A csapatoknál lehet nagyobb vagy több díszlet, mert több a táncos, akinek be kell vinnie. A versenymenet gyorsítása érdekében a levonuláskor lehet segíteni a díszletek levitelében.

Fontos azonban, hogy a Fantasy egy tánc produkció, a jobb koreográfia, előadásmód nagyobb értéket jelent a pontozásnál, mint a szebb díszlet.

Akrobatikus elemek engedélyezettek, de az akrobatikára és egyéb elemekre épülő fitness koreográfiák a Free Show-ba nevezendők. A Fantasyben a tánc a fontos, az akrobatika csak látvány elem.

Cím: kötelező a mondanivalót kifejező címet adni a koreográfiának!

Elemek:

 • Emelések engedélyezettek.
 • Akrobatikus elemek engedélyezettek, de ezeket helyesen kell előadni és folyamatosan kell a tánclépésekhez kapcsolni.
 • A formációs és kiscsoportos koreográfiáknak alakzatváltásokat is tartalmaznia kell.

Díszlet és kellék:

 • Színpadi kellékek engedélyezettek.
 • A díszlet fontos a Fantasy látvány megteremtésében, ezért díszlet használata kötelező!
 • A díszletet be lehet vonni a koreográfiába, vagy a díszlet szolgálhatja a koreográfia hangulatának megjelenítését is. Minden esetben indokoltnak kell lennie, kapcsolódnia kell a koreográfiához.
 • A díszlet méretének legalább 40 x 40 x 40 cm-nek kell lennie, mely önmagában megáll a színpadon (doboz, zsámoly, szék, asztal, stb).  A megadott méret egy mini korosztályú versenyzőhöz van igazítva, a díszlet tervezésekor vegyük figyelembe az összhatást, a látványképet. Háttér dekorációt vagy matracot is elfogadunk díszletnek.
 • A díszleteket és kellékeket a táncosoknak maguknak kell mozgatniuk, azokat a színpadra egy menetben (nem lehet többször fordulni, egyszerre kell bevinni), a normál színpadra lépés során kell felvinniük, csak a színpadról való levonulásnál lehet segíteni. (Kivétel a szólóban 1 fő segíthet bevinni a díszletet.)

Tiltások, melyek megszegése esetén a büntetés utolsó helyre sorolás:

 • A díszlet hiánya azonnali utolsó helyezést eredményez.
 • A tisztán disco dance, hip-hop, techno, funky, electric boogie, karibi-latin és rocky koreográfiák díszlettel kiegészített alkalmazása nem engedélyezett.
 • A mini korosztályban, csak a kéztámasszal végrehajtott akrobatikus elemek engedélyezettek, tehát a mini korosztályban a szaltók, szabadátfordulások, kéz nélküli cigánykerék, flikk stb. tilos.
 • Tilos a folyamatos lip-synch (zenére tátogás, éneklés). Büntetés: pontlevonás.

 

 

* FITNESS DANCE (Free Show) és Akrobatikus Show

Az MTMSZ versenyein 2014 óta fitness talajon (tatami) a versenyzők ízületeinek védelme érdekében.

Zene: Tetszés szerint bármilyen zene.

 

Kategóriák és időtartamok:

FITNESS DANCE

létszám:

 

zene hossza

SZÓLÓ „A” és „B”

1 fő

Saját zene

1’00”-1’45”

DUÓ-TRIÓ

2-3 fő

Saját zene

1’30”-2'00”

CSAPAT

4-10 fő

Saját zene

2’00”-3’00”

FORMÁCIÓ

11 főtől

Saját zene

2’00”-4’00”

 

Akrobatikus Show

 

 

 

SZÓLÓ

1 fő

Saját zene

1’00”-1’45”

 

Korosztályok:

A Fitness Dance szólóban a nagy létszám miatt a legtöbb korosztályt tovább bontjuk születési évekre (10 fő felett), és megfelelő létszám esetén a legkisebbeknek MANÓ korosztályt is indítunk (2012-13-ban született versenyzők).

 

Leírás:

 • Ez a táncfajta egy látványos akrobatikus showtánc, amely bármilyen tánctechnikát alkalmazhat. A táncstílusokat és technikákat lehet keverni és lehet tiszta formában is alkalmazni.
 • Nem szükséges történet előadása vagy érzelem kifejezése.
 • Összességében a versenyszámnak egy akrobatikus tánc show benyomását és nem egy tornagyakorlat  benyomását kell keltenie. 
 • Fitness gyakorlatok nevezhetők ebbe a kategóriába az alábbiak figyelembe vételével: az elemek értékelése a technikai pontszámban érvényesül (1-10 pontig). A bírók pontozzák még a koreográfiát (1-10 pontig) és az előadásmódot (1-10 pontig) is, vagyis az összes pontszám 2/3-a a táncot értékeli, ezért fontos, hogy ne csak az elemekre, hanem a táncrészekre is hangsúlyt fektessenek a koreográfia megalkotásakor!
 • FITNESS DANCE " szóló B " kategória: nincs továbbjutási lehetőség a nemzetközi versenyekre. Egy fordulós verseny, a létszámtól függetlenül. Amennyiben a nevezések száma meghaladja a 10-t, akkor a korosztályon belül további bontásban, születési évenként kerül megrendezésre a verseny.

 

Elemek:

 • Minden gimnasztikai, torna, akrobatikus, lazasági és erőelem elemnek számít, kivéve az ugrásokat és a forgásokat. (Nincs olyan, hogy csak összekötő elem.)
 • Minimum 4 elem végrehajtása kötelező, vegyesen az akrobatikus, lazasági és erőelemek csoportjából.
 • Elemsorok: az elemek önállóan vagy sorokba kapcsolva is előadhatók, az összekapcsolt elemekből álló sor annyi elemnek számít, ahányat összekapcsoltak.
 • Akrobatikus elemeket helyesen kell előadni és folyamatosan kell a tánclépésekhez kapcsolni.
 • A duó-trió/csapat/formáció koreográfiákban max. 20 elem lehetséges, de minimum 4 elem együttes végrehajtása kötelező (olyan 4 elem, amelyet az összes táncos egyszerre vagy kánonban hajt végre). Azok az elemek is beleszámítanak a maximum 20 elembe, amelyet csak 1 vagy néhány táncos mutat be. Mini korosztályban tilos a repülő fázisú akrobatikai elemek bemutatása.
 • Emelések engedélyezettek.
 • A duó és a csoportos koreográfiákban a szóló és álló részek megengedettek, de nem dominálhatnak.

kategória

elemek száma

akrobatikus elemek tiltott elem esetén utolsó hely!

akrobatikus sorok, hosszabb sor esetén utolsó hely!

egyéb

 

Fitness Dance B szóló

mini

4-12

tilos minden repülő fázisú

maximum 2 elemből

 

Fitness Dance A szóló

mini

4-16

repülő fázisúakból csak arábel és flikk

maximum 3 elemből

 

Akrobatikus Show szóló mini

4-20

minden elem engedélyezett

nincs korlátozás

 

Fitness Dance szóló B gyerek és nagyobbak

4-12

repülő fázisúakból csak arábel és flikk

maximum 2 elemből

 

Fitness Dance szóló A gyerek és nagyobbak

4-16

minden elem engedélyezett

maximum 3 elemből

 

Akrobatikus Show szóló gyerek és nagyobbak

4-20

minden elem engedélyezett

nincs korlátozás

 

Duók és csapatok/formációk

4-20

miniben tilos minden repülő fázisú

nincs korlátozás

kötelező 4 közösen végrehajtott elem hiánya esetén utolsó hely!

 

Díszlet és kellék:

 • Kis színpadi kellékek engedélyezettek, amelyeket a táncos a kézében tartva eszközként használ, leteheti, felveheti.
 • Díszletek használata nem engedélyezett.
 • Szék és egyéb lábakon álló tárgy, ami kárt okozhat a fitness szőnyegben, nem engedélyezett. 

Tiltások:

 • Elemtöbblet esetén 1 plusz elemnél pontlevonás, több plusz elem esetén utolsó hely a büntetés.
 • Tiltott akrobatikus elem vagy a megengedettnél hosszabb akrobatikus elemsor bemutatása esetén a büntetés: utolsó helyre sorolás.
 • A duó-trió/csapat/formáció koreográfiákban kötelező minimum 4 elem együttes végrehajtása, ennek hiányában utolsó helyre kerül a versenyszám.
 • Tilos a folyamatos lip-synch (zenére tátogás, éneklés). Büntetés: pontlevonás.

 

 

* KORTÁRS/MODERN

Zene: Tetszés szerinti zene az alkalmazott technikához illeszkedően.

 

Kategóriák és időtartamok:

Kortárs/Modern

létszám:

 

 

SZÓLÓ A és B kat.

1 fő

Saját zene

1’00”-2’00”

DUÓ-TRIÓ

2-3 fő

Saját zene

1’30”-2'00”

CSAPAT

4-10 fő

Saját zene

2’00”-3’00”

FORMÁCIÓ

11 főtől

Saját zene

2’00”-4’00”

 

Leírás, jellemzők:

Valamennyi modern balett technika (Graham, Limón, Metox, Cunnigham, stb.), a klasszikus balettra alapozott egyéb modern mozgások, valamint az art jazz stílus is.

A koreográfia előadhat történetet, megjeleníthet személyt, karaktert, de ebben a stílusban megengedett bármely kortárs, modern táncstílus a zenével összhangban történő, de egyéb mondanivalót nem szolgáló előadása. Tornagyakorlatok (ritmikus gimnasztika) előadása, még a mini és gyerek korcsoportban sem elegendő! Az adott tánctechnikában jellegzetes és szabályos pozíciók, tartások, lépések, forgások és ugrások – tiszta formában, vagy keverve.

Cím: kötelező a mondanivalót kifejező címet adni a koreográfiának!

Elemek:

 • Csak a bógni és a cigánykerék engedélyezettek, egyéb akrobatikus ugrások nem.
 • Talaj- és kontakt-elemek alkalmazhatók.
 • A formációs és kiscsoportos koreográfiákban az koreográfiának alakzatváltásokat is tartalmaznia kell.

Díszlet és kellék:

 • Díszletek használata nem engedélyezett.
 • Kellék használata engedélyezett, amelyet a táncos a kézében tartva eszközként használ, leteheti, felveheti.

Tiltások, melyek megszegése esetén a büntetés utolsó helyre sorolás:

 • Más tánctechnika nem alkalmazható.
 • A cigánykeréken kívül más akrobatikus elem nem engedélyezett.
 • Díszlet használata nem engedélyezett.
 • Tilos a folyamatos lip-synch (zenére tátogás, éneklés). Büntetés: pontlevonás.

 

Kortárs-modern " szóló B " kategória:

kezdő vagy kevésbé rutinos versenyzőknek kialakított kategória, nincs továbbjutási lehetőség a nemzetközi versenyekre. (A zsűrinek lehetősége van átsorolni a versenyzőt „A” kategóriába, ahol újra kell versenyeznie.) Ha az A+B kategóriában nevezett versenyzők száma maximum 12 fő, akkor a verseny összevonva, „A” kategóriában kerül megrendezésre. A „B” kategória egy fordulós verseny létszámtól függetlenül.

 

 

* OPEN

Zene: tetszés szerint bármilyen zene.

Kategóriák és időtartamok:

Open

létszám:

 

 

DUÓ-TRIÓ

2-3 fő

Saját zene

1’30”-2'00”

CSAPAT

4-10 fő

Saját zene

2’00”-3’00”

FORMÁCIÓ

11 főtől

Saját zene

2’00”-4’00”

 

Leírás, jellemzők:

 • az OPENben nevezhetők azok a show-szerű koreográfiák, amelyek más táncfajtába nem sorolhatók, vagy más táncfajtába sorolt táncok egyvelegéből állnak. Ha a koreográfia tisztán egyetlen olyan táncstílusból áll, melynek a jelen szabályzat szerint önálló táncfajtája van, az adott táncfajtába nevezendő.
 • Történet előadása nem kötelező.
 • A zene, a koreográfia és a jelmez legyen összhangban!
 • Szóló részek belefoglalhatók a koreográfiába.

Elemek:

 • Az emelések és akrobatikus elemek engedélyezettek, de nem dominálhatnak.
 • Maximum 3 akrobatikus elem engedélyezett. (Mindegy, hogy csak 1 táncos, vagy együtt a csapat mutatja be, összesen 3 akrobatikus elem lehet, az elemsorba kapcsolt elemeket is külön számoljuk.)
 • Erőelem tilos.
 • A formációs és kiscsoportos koreográfiákban az koreográfiának alakzatváltásokat is tartalmaznia kell.

Díszlet és kellék:

 • Díszletek használata nem engedélyezett.
 • Kellék használata engedélyezett, amelyet a táncos a kézében tartva eszközként használ, leteheti, felveheti.

Tiltások, melyek megszegése esetén a büntetés utolsó helyre sorolás:

 • Díszlet használata.
 • A mini korosztályban csak kéztámasszal végrehajtott akrobatikus elemek és ugrások engedélyezettek, vagyis a mini korosztályban a szaltók, szabad átfordulások, kéz nélküli cigánykerekek (fikk, arábel) stb. tilosak.
 • Tilos olyan táncfajta OPEN kategóriában indítása, melynek a jelen szabályzat szerint önálló kategóriája van – pl. Dance Show, Free Show koreográfia utolsó helyre sorolást eredményez.
 • Tilos a folyamatos lip-synch (zenére tátogás, éneklés). Büntetés: pontlevonás.

 

 

 

* STREET DANCE

Zene: tetszés szerint bármilyen zene.

Kategóriák és időtartamok:

STREET DANCE

létszám:

 

 

SZÓLÓ

1 fő

Saját zene

1’00”-1’45”

DUÓ-TRIÓ

2-3 fő

Saját zene

1’15”-2'00”

CSAPAT

4-10 fő

Saját zene

2’00”-3’00”

FORMÁCIÓ

11 főtől

Saját zene

2’00”-4’00”

Leírás, jellemzők:

A Street Dance az utcai táncstílusokat összefoglaló kategória, itt indíthatók a hip-hop, funky, break és egyéb utcai tánc koreográfiák. A különböző táncstílusok tisztán vagy keverve is megjelenhetnek a koreográfiákban.

Elemek:

 • Funky, hip-hop, break és egyéb utcai tánc elemek.
 • Az akrobatikus és talajelemek engedélyezettek, de nem dominálhatnak és szabályosan kell ezeket végrehajtani.
 • Az emelések engedélyezettek, ha a jellemző utcatáncos figurákat alkalmazzák, de ezek nem dominálhatnak.
 • A csapat/formáció koreográfiákban az koreográfiának alakzatváltásokat is tartalmaznia kell.

Díszlet, kellék:

 • Kellék használata engedélyezett, amelyet a táncos a kézében tartva eszközként használ, leteheti, felveheti.
 • Díszletek nem engedélyezettek.

Tiltások, melyek megszegése esetén a büntetés utolsó helyre sorolás:

 • A mini korosztályban csak azok az akrobatikus ugrások és elemek engedélyezettek, amelyeket kéztámasszal adnak elő, viszont a mini korosztályban a szaltó, flikk, arábel, szabadátfordulás, stb. tilos.
 • Díszletek nem engedélyezettek.
 • Tilos a folyamatos lip-synch (zenére tátogás, éneklés). Néha bele lehet énekelni, de ne énekeljenek folyamatosan! Büntetés: pontlevonás.
Honlap készítés